Sarma

Zelje – zakaj je tako zdravo in katerega izbrati | Bodi eko

Kuhan riž | Okusno.je

Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno nasekljamo. Zeljno glavo previdno razdelimo na posamezne liste, ki jim z ostrim nožem izrežemo trda stebla. Pazimo, da ostanejo listi čim bolj celi.

Na olju prepražimo čebulo, da postekleni, nato pa dodamo riž, premešamo in še malo popražimo, da riž postekleni. Zalijemo z 1,5 dl vode, posolimo in na nizki temperaturi počasi kuhamo toliko časa, da vsa voda povre. Odstavimo in pustimo, da se riž ohladi.

Kislo naribano zelje stresemo v lonec in ga zalijemo z vodo. Po okusu solimo in pristavimo na kuhalnik. Počakamo, da zelje zavre, nato pa ga pustimo še nekaj minut vreti. Zelje odstavimo in odcedimo.

Ohlajen riž poskusimo, da lahko predvidimo, če bomo morali nadev še soliti. Skupaj z mesom, jajcema in česnom ga stresemo v skledo. Dodamo poper in po potrebi dosolimo. Dobro premešamo (pregnetemo), da dobimo enotno maso.

Po delovni površini razporedimo zeljne liste in jih obložimo z mesnim nadevom. Liste zvijemo v rolice, nato pa konce zavihamo navznoter.

V velik širok lonec na dno naložimo najprej plast narezanega kislega zelja, na to naložimo sarme, nanje pa spet plast narezanega kislega zelja. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka surovin. Prelijemo z vročo osoljeno vodo in kuhamo na nizki temperaturi v pokritem loncu približno 2 uri.

Pripravimo prežganje: v kozici segrejemo olje, nato pa vanj zamešamo moko. Med mešanjem jo na hitro popražimo. Vmešamo paradižnikovo mezgo, papriko in 1,5 dl mesne jušne osnove. Kuhamo še toliko časa, da se omaka zgosti.

20 minut pred koncem kuhanja v lonec s sarmami dodamo omako in počakamo, da jed prevre. Pripravljene sarme razporedimo na krožnike, zraven ponudimo kruh.

vir: Sarma – Kitchwitch
vir: SARME | Mesarstvo Kmečki Hram
Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja